DEDURIZAREA APEI


Duritatea apei reprezinta proprietatea imprimata acesteia de continutul total de saruri solubile de calciu si magneziu. In functie de natura acestor saruri se deosebesc doua tipuri de duritati:

  • Duritate temporara este data de continutul de hidrocarbonat de calciu si hidrocarbonat de magneziu care prin fierbere se transforma in carbonati insolubili, ce se depun.
  • Duritatea permanenta este data de continutul de saruri de calciu si magneziu care nu se îndeparteaza prin fierbere (cloruri, sulfati, azotati).

Duritate totala a apei

  • Duritatea totala se exprima prin suma duritatilor temporara si permanenta
  • Duritatea apei se exprima in grade de duritate. Un grad de duritate reprezinta conventional o anumită concentratie de saruri, exprimata sub forma unor compusi de calciu. Exista insa mai multe definitii pentru gradul de duritate.
  • Efecte ale duritatii apei
  • Duritatea este o proprietate care influențeaza o serie de alte proprietati fizico-chimice ale apei si solutiilor sale, cum ar fluiditatea, vascozitatea dinamica, tensiunea superficiala, temperatura de solidificare si de fierbere. Valoarea acestor marimi contribuie la producerea unor efecte fizice si chimice care determina evolutia unor procese naturale, biologice si tehnologice. O valoare neadecvata a duritatii apei poate duce la evolutii nefavorabile ale unor procese sau la producerea unor deteriorari ale mediului natural, ambiental sau chiar a unor agregate, masini si utilaje. Din acest motiv controlul duritatii apei prin metodele de dedurizare sau de durizare are o mare însemnatate practica.

 

Microfiltrare Nanofiltrare Ultrafiltrare Epurarea apei Turnuri de racire Automatizare
Osmoza inversa Tratarea apei Sterilizare uv Separatoare hidrocarburi Statii epurare Clorinare