Potabilizarea apei de mare prin osmoza inversa

Sistemul de tratare a apei produce continuu apa potabila din apa de mare,prin osmoza inversa si fara adaos de alte substante.
Instalatia poate avea un debit de pana la 100.000 litri / zi.Ca utilizatori putem enumera nave civile si militare,platforme marine.

Ca urmare, prin osmoză inversă se blochează trecerea tuturor impurităţilor cu dimensiuni mai mari decât microorificiile membranei osmotice, deci obţinem performanţe superioare oricărui alt procedeu de filtrare clasică. Astfel pe partea cu apă filtrată se acumulează numai moleculele de apă, impuritaţile din apa de intrare fiind reţinute de membrana semipermeabilă. Membrana osmotica se considera semipermeabilă deoarece microorificiile pe care le are, sunt cu un diametru foarte mic (aprox. 0,0001 microni).De exemplu, porii membranei semipermeabile au o dimensiune de aproximativ 0,0001 microni,virusii au dimensiuni cuprinse între 0,02 şi 0,4 microni iar bacteriile au dimensiuni cuprinse între 1 si 4 microni.

Pentru a împiedica blocarea membranei cu impurităţile din apa de intrare, impurităţile reţinute de membrană  trebuie spălate continuu de pe  membrană(clătirea membranei). O instalaţie cu osmoză inversă produce deci în afară de apă pură(permeat) si apă reziduală (concentrat) care conţine impuritaţile din apa de intrare si este deversată în canalizare.